Jeroen Meus, tv-kok van "Dagelijkse kost" op Eén, is de grote winnaar geworden van de Vlaamse Televisiesterren. Hij werd door het publiek bekroond tot populairste tv-persoonlijkheid, terwijl "Dagelijkse kost" verkozen werd tot populairste programma.

De tv-sector gaf "Dagelijkse kost" nog een derde prijs.

Kobe Ilsen en Francesca Vanthielen presenteerden het evenement vanuit de Ethias Arena in Hasselt. Het was een show met strak getimede dankwoorden en veel humoristische tv-fragmenten en filmpjes tussendoor.

De eerste winnaar die een Televisiester in ontvangst mocht nemen, was acteur Koen De Graeve, die vorig jaar op Eén te zien was in "De Ronde". Hij droeg de prijs op aan zijn vader. Sien Eggers kreeg voor de tweede keer de prijs als beste actrice.

In de categorie beste drama won enigszins verrassend "Code 37". "We hadden het echt niet verwacht", zei hoofdrolspeelster Veerle Baetens. "Sorry om dit te zeggen, maar het ís zo".

"Martine, we hopen je snel terug te zien op tv"
In de categorie beste informatieprogramma ging de Televisiester net als de afgelopen drie edities naar "Het journaal". Wim De Vilder, Goedele Wachters en Annelies Van Herck namen de prijs in ontvangst. Ze droegen hem op aan "een vrouw die de lat voor alle tv-makers heel hoog legt: Martine Tanghe. Kom gauw terug, Martine". Tanghe, die ziek is, was ook genomineerd als beste presentatrice. Ook Tom Waes, die de prijs in die categorie uitreikte, richtte het woord tot haar. "Weet dat je de strijd die je levert niet alleen levert. We hopen je snel terug te zien op tv".

Waes kwam de prijs overhandigen in een pilotentenue, met in zijn kielzog drie stewardessen. Een verwijzing naar zijn ophefmakende stunt in "Tomtesterom". Hij gaf de prijs aan An Lemmens, die later nog eens op het podium mocht om een Televisiester voor "The voice van Vlaanderen" in ontvangst te nemen.

De prijs voor de beste presentator werd uitgereikt door Vlaamse Hollywoodvrouw Astrid Bryan. Zij was genomineerd in maar liefst vier categorieën, maar won geen enkele prijs. Ze mocht de trofee overhandigen aan Steven Van Herreweghe, die hem opdroeg aan Tony Corsari.

Jonas Van Geel, die de afgelopen jaren te zien was in "Vermist", "Recht op recht" en "Rang 1", maar vooral scoorde in "Tegen de sterren op", werd bekroond als rijzende ster. Hij kreeg zijn prijs uit handen van Erik Van Looy, zijn bekendste doelwit. Die feliciteerde zijn jonge collega, "maar als je me nog één keer imiteert, krijg je volgend jaar een rijzende toek op je bakkes".

Mike Verdrengh op zijn beurt kreeg de carrièrester én een staande ovatie. In een uitgebreide speech bedankte hij Guido Depraetere, met wie hij in de beginjaren VTM leidde, en zijn echtgenote.

Naast de twaalf prijzen die werden toegekend door de tv-sector zelf, werden de winnaars in de twee belangrijkste categorieën -populairste tv-programma en tv-persoonlijkheid- gekozen door het publiek. De kijkers houden duidelijk van Jeroen Meus, want hij werd uitgeroepen tot tv-persoonlijkheid, terwijl "Dagelijkse kost" verkozen werd tot beste programma. Een geëmotioneerde Meus bedankte zijn zwangere vrouw.

De winnaars op een rij
beste dramaprogramma: "Code 37" (VTM)
beste informatieprogramma: "Het journaal" (Eén)

beste acteur: Koen De Graeve ("De Ronde")
beste actrice: Sien Eggers ("Red Sonja")

beste entertainmentprogramma: "The voice van Vlaanderen" (VTM)

beste presentator: Steven Van Herreweghe (Eén)

beste presentatrice: An Lemmens (VTM)
beste lifestyleprogramma: "Dagelijkse kost" (Eén)

beste humor en comedyprogramma: "Tegen de sterren op" (VTM)

beste realityprogramma: "God en Klein Pierke" (Een)

rijzende ster: Jonas Van Geel ("Rang 1", "Tegen de sterren op")
carrièrester: Mike Verdrengh
populairste tv-programma: "Dagelijkse kost" (Eén)

populairste tv-persoonlijkheid: Jeroen Meus.

(Bron vrt/GVA)